Installationselektriker, distans
El och Energi
Distans, 1500 poäng
Ansök via länken: Hitta kurser - Komvux Katrineholm
En installationselektriker har ett spännande arbete. På nybyggen lägger du ut rör som gjuts in i betongkonstruktionen, monterar in elcentraler där elströmmen ska tas emot och sätter upp kabelstegar och drar kablar.
Senare under byggtiden drar du ledningar i rören, sätter upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. En installationselektriker drar också fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning och ansluter kylskåp och spisar.
Om du arbetar med ombyggnad ingår också att ta bort gamla ledningar, till din hjälp i arbetet har du ritningar och scheman.
För att uppnå möjlighet till certifiering enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) behöver en lärlingsperiod göras efter avslutad utbildning. Den som genomgått yrkespaketet måste själv söka anställning som lärling, vilket inte har med själva utbildningen att göra. Läs mer på ecy.com
Förkunskapskrav
Förkunskapskrav är godkänd grundskola. Rekommenderade förkunskaper är även Matematik, Svenska och Engelska från gymnasiets första kurs. Gymnasiekurserna är ett krav från ECY, Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, om du vill ansöka om ECY-certifikat efter utbildning, vilket rekommenderas. De kräver även ett Komvuxarbete inom installationsel.
Ämnes-/kursplan
EEXAAR (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
EL-INS-DI
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser (14 st)
- Datorteknik 1a (DAODAT01a)
- Praktisk ellära (ELLPRA0)
- Elkraftteknik (ELRELF0)
- Elektromekanik (ELRELK0)
- Energiteknik 1 (ENEENE01)
- Fastighetsautomation 1 (FAIFAS01)
- Servicekunskap (FÖSSEV0)
- Belysningsteknik (INSBES0)
- Elinstallationer (INSELI0)
- Elmotorstyrning (INSELS0)
- Kommunikationsnät 1 (INSKOM01)
- Komvuxarbete el- och energiprogrammet (KVAREE)
- Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem (LARLAM0)
- Mekatronik 1 (MEKMEK01)
Antal Kursstarter: 1